Oplossingsgericht werken met kinderen en jongeren.

Geplaatst

Al een aantal keren heb ik met de methode Kids Skills van Ben Furman mogen werken in mijn praktijk met kinderen van verschillende leeftijden.

Kids’ Skills is een oplossingsgerichte methode waarmee men kinderen van 4 t/m 12 jaar kan helpen om hun eigen problemen te overwinnen. Dit kan door deze problemen om te zetten in vaardigheden die nog geleerd gaan worden. Dit kunnen grote, echter ook kleine problemen (vaardigheden) zijn.

Het is een methode die gebaseerd is op een psychologie waarin niemand de schuld krijgt van de problemen rondom het kind en waarin iedereen wordt gezien als potentiële hulpbron bij het aanleren van de vaardigheden.

Het kind neemt zelf actief deel aan het bedenken van het actieplan en de oplossingen voor het aanleren van de vaardigheden. Het is van belang dat er overeenstemming is met het kind. Dit houdt in dat het kind achter het inzetten van KIds’ Skills staat en zelf kan meedenken welke vaardigheid het wil leren. In samenwerking met het kind kan er namelijk veel bereikt worden.

Ik heb inmiddels al een aantal boeiende processen mogen begeleiden met verbluffend mooi resultaat!